Veronique over voeding

Boekweit-doperwten á gogo :-)

Al een tijdlang ben ik fan van boekweit: het is glutenvrij, eenvoudig te bereiden, vriendelijk voor de beurs en uiterst voedzaam. Boekweit is eigenlijk geen graan maar een vrucht van een kruidachtige plant, ook wel duizendknoopgewas genoemd. Hierdoor bevat boekweit een hogere voedingswaarde dan granen zoals tarwe, rogge of gerst. Boekweit bevat o.a.:
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B6
Vitamine B11
Calcium
Fosfor
IJzer
Kalium
Koper
Magnesium
Natrium
Zink

Boekweit is helemaal terug van weggeweest en behoort nu tot de trendy healthy foods. boekweit
Boekweit bevat veel eiwit en lysine dat 1 van de 8 essentiële aminozuren is. Van lysine mag gezegd worden dat het een kanker werende werking heeft door de werking als enzymblokker. Hoewel boekweit rijk aan eiwitten is, verteren we deze prima en zou boekweit ook een reinigende werking hebben. Naast quinoa, amaranth en haver, speelt boekweit een belangrijke rol in de nieuwe moderne manier van eten zoals beschreven in het Paleodieet en de Voedzelzandloper (boek). Hoewel boekweit niet volledig Paleo-proof is, mag het mate gebruikt worden.

Zoals jullie van mij weten, ben ik een voorstander van zo min mogelijk dieetvormen. Gewoon omdat iedereen anders is; wat voor mij goed is, hoeft per definitie niet voor jou goed te zijn.
Boekweit past perfect in een gezond voedingspatroon voor jong en oud en kan gebruikt worden in je muesli of pap, in brood, pannenkoeken of wraps (boekweitmeel) en je kunt het gebruiken voor het maken van maaltijdsalades en maaltijden waarbij je normaal rijst zou gebruiken. De mogelijkheden zijn legio!
Een extra voordeel van boekweit is dat het thermisch verwarmend werkt. Met name voor diegene die het snel koud hebben en laag in hun energie zitten, is boekweit absoluut een aanrader. Ook is boekweit een langzaam koolhydraat maar verschillen de meningen over de Glycemische index van boekweit. Sommigen bestempelen boekweit met een relatief hoog GI waardoor deze minder geschikt voor diabetes patiënten en mensen met een insuline resistentie.

Al met al ben ik een echte fan van boekweit en kook ik hier graag mee. Het is snel klaar, relatief goedkoop en voedzaam. Een extra voordeel is dat we met het gebruik van boekweit, de vraag naar quinoa verminderen. Hoewel quinoa echt een topper is, zal de prijs alleen maar stijgen door de toenemende vraag met duistere zaakjes tot gevolg. Boekweit koop ik hier over de grens bij een Duitse drogistketen. De reformzaken en Natuurwinkels bieden natuurlijk ook verschillende boekweitproducten aan van vlokken, muesli, brood, soba noedels (Japanse boekweitnoedels) en het graan zelf. Alle reden dus om vandaag nog even langs te gaan voor jouw boekweitproducten!

Ook kinderen vinden boekweit lekker en zijn altijd in voor een lekkere salade, soep of avondmaaltijd. Het is eenvoudig te eten en heeft een vrij neutrale smaak. Zoonlief en dochterlief verras ik graag met een heerlijke boekweitpap met blauwe bessen, rozijnen, rijstmelk en kaneel 🙂
Afgelopen maandag had ik weinig tijd en was ik lekker snel klaar met dit über lekkere en gezonde gerecht. De kids vonden het heerlijk en ik heb de dag erna nog kunnen genieten tijdens de lunch. Hierbij mijn recept voor 4 personen:

2,5 kopje boekweitkorrels, afgespoeld onder stromend water
1 bouillonblokje op basis van groente (Zonnatura)
350 gram biologische diepvries doperwten (Lidl of Aldi)
3 voorgekookte biologische rode bieten, in blokjes of reepjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
Kruiden naar eigen smaak zoals gemalen koriander, kurkummapoeder, peterselie enz.
1 eetlepel rijstolie of biologische bakolie

Verwarm de olie in een soepketel en bak hierin de ui en knoflook aan.
Voeg dan de diepvries doperwten toe en schep alles onder elkaar. Breng dit nu op smaak met kruiden die jij lekker vindt.
Voeg daarna de boekweitkorrel toe, schep alles goed door elkaar en voeg dan 5 koppen water en het bouillonblokje toe. Breng nu alles aan de kook en laat alles daarna op een laag vuur gedurende 5 minuten garen.
Roer de boekweit en erwtjes tussendoor door elkaar.
Voeg na 5 minuten de blokjes rode biet toe en laat alles nog zo’n 2-3 minuten op een laag pitje nagaren.
Mocht je meer pit willen, voeg dan wat sambal of sojasaus toe aan het gerecht.

De bereidingstijd van boekweit kan verschillen, kijk dus altijd voor de zekerheid op de verpakking en houdt deze kooktijd aan. Het merk dat ik gebruik heeft een korte kooktijd van ongeveer 8 minuten waarbij in 5 minuten kooktijd en 3 minuten nagaartijd (pan met deksel laten rusten) reken.

Smakelijk eten!
Veronique