Veronique over voeding

Kom ‘buurderijen’

Toen in in 2005 heel braaf in de ‘ opleidingsbank’ zat, bestond ons lesmateriaal niet alleen uit scheikundige zaken maar ook uit het delen van ‘ gezond boerenverstand’. Zo was onze leermeester heel consequent in zijn overtuiging dat melkkoeien geen fatsoenlijk gras meer eten, te vaak onnodige medicaties krijgen toegediend en de koemest bol staat van ongezonde stofjes.

 

 

Nu in 2019 zijn we door de komst van internet allemaal wijzer en word je bijna dagelijks blootgesteld aan soortgelijke overtuigingen. Mijn mening is dat dit medium enerzijds goed werk heeft gedaan waardoor meer mensen bewuster leven. Ik zie echter ook dat internet voor nog meer verdeeldheid zorgt waardoor er wel eens op informele feestjes of familiebijeenkomsten discussies kunnen ontstaan over het al dan niet overstappen op een vleesloos leven, wel of geen zonnepanelen plaatsen, je auto inruilen voor een e-bike enz.

 

Zucht, jij zucht, maar ik ook.
Online is onwijs veel informatie te vinden en iedereen gaat voor een quick fix methode. Binnen 3 maanden fit,  binnen 8 weken vitaal en energiek…
Maar ik zie ook iets mooi ontstaan; steeds meer mensen zoeken naar lokale samenwerkingen en staan open voor de community. Samen ervaren, opbouwen en delen ongeacht leeftijd, afkomst, haarkleur of geloofsovertuiging.

Zo is er in mijn regio een buurderij opgericht: een onderdeel van Boeren en Buren dat de ontmoetingsplek vormt voor de aanbieders van producten en de kopers.
Buurderij Westelijke Mijnstreek bestrijkt een gebied van gemeente Sittard-Geleen en vindt wekelijks plaats.

 

 

Waarom?
Vroeger werkte een groot deel van de Nederlanders op de akkers. Zelfs in 1980 waren dit er nog meer dan 265. 000. Sindsdien heeft meer dan de helft van de landbouwbedrijven zijn deuren moeten sluiten.
Ook nu nog verdwijnen er gemiddeld 5 boerderijen per dag. Er vindt een enorme schaalvergroting plaats. Sinds de jaren ‘50 wordt de landbouwsector steeds verder geïntensiveerd en geïndustrialiseerd. En dat zorgt o.a. voor een hoge uitstoot van broeikasgassen, het noodzakelijk gebruik van pesticiden, een afname van de soortendiversiteit en een lage levenskwaliteit voor productiedieren.

Boeren & Buren wil de tijd niet terugdraaien, maar wel de kleinschalige boerenbedrijven de middelen geven om hun vrijheid terug te winnen, hun autonomie te bewaren en uiteindelijk goed te kunnen leven van hun werk. Door ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun werk, zijn ze in staat hun productieproces in te richten op een duurzame manier. Door op de Buurderij te verkopen krijgt de producent 80 % van de opbrengst van zijn producten, in vergelijking met de 15-25 % die de meeste supermarkten bieden.

En dat zorgt ervoor dat jij, je vrienden, familie en de hele buurt onbezorgd kunnen genieten van lokaal, vers en gezond eten. Door direct van de producent te kopen, ondersteun je de boerderijen met een menselijke schaal, waar dieren met respect worden gehouden en met landbouwmethoden die de bodem, het landschap en de biodiversiteit beschermen. En doordat de producten weinig kilometers afleggen zijn ze verser dan vers.Zo nemen zowel de Boeren als de Buren het heft van hun voedsel weer in eigen handen. Op de Buurderij ontstaat weer contact tussen producent en consument en verdwijnen de muren tussen beide werelden. Zo komen Buren duizenden nuttige dingen te weten over een productieketen die normaal zo ontransparant bleef.

 

 

 

Liefde voor…
De producten van de Buurderij Westelijke Mijnstreek ademen liefde uit. Zodra een goed gevulde krat bij mij thuis op de keukentafel staat, krijg ik even een nostalgisch gevoel van vroeger. Samen met mijn moeder naar de groenteboer: papieren zakken gevuld met modderige aardappelen, wortelen, de verscheidenheid aan knollen, koolsoorten en andere seizoensgroenten. Ik ben weer helemaal blij.
Ook de voedzaamheid is hoger: een paksoi uit de supermarkt vult nagenoeg niet. De paksoi die wij bij de Buurderij kopen is vol van smaak en geeft echt verzadiging. Dit komt o.a. door het verschil van telen en het belang van een goede voedingsbodem (aarde).

Laat je inspireren door de aanbieders en maak kennis met de mensen achter de producten!

 

Veronique