Veronique over voeding

Cracker snacker

It’s me: the cracker snacker!
Soms heb ik zo’n zin in glutenvrije crackers: lekker droge saaie crackers eten!
In glutenvrij land zijn er zo ontzettend veel crackers te vinden dat je er knetter van kunt worden: knäckebrot, luchtige crackers, hartige crackers, beschuit, glutenvrije TUC koekjes enz.
Wanneer je een glutenvrij dieet volgt of gewoon minder tarwe wilt eten, dan moet je zeker eens langsgaan bij Annie van Glutenvrije Super in Geleen. De winkel heeft een groot assortiment gluten- en lactosevrije producten waarvan 1/3e  biologisch is. Ook wanneer je geen allergie of intolerantie voor gluten, tarwe of melk hebt, is de winkel een bezoekje waard. Wie weet kom je ooit iemand tegen met deze aandoening en wil je hem of haar verrassen met iets lekkers.

Thuis maak ik zoveel mogelijk zelf. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen én omdat ik dan precies weet wat er in gaat en hoe het uiteindelijke resultaat is. Zeker tijdens de zwangerschap en nu met kinderen, is het zo belangrijk aandacht te besteden aan je voeding. Uiteindelijk zijn we wat we eten.
Daarnaast ben ik er van overtuigd dat zien eten doet eten: hier bedoel ik mee dat wanneer kinderen thuis zien dat ouders groente, fruit en gezonde voedingsproducten eten, zij dat gewoon overnemen. Hoewel er uitzonderingen op elke regel zijn, zullen er ook kinderen zijn die pertinent gezonde en goede voeding weigeren.
Blijf dan toch investeren in goede voeding voor je kind en laat het goede voorbeeld zien, ook wanneer je zelf even geen ‘zin’ hebt om gezellig en leuk aan die über gezonde soep te beginnen. De aanhouder wint!

Wanneer je zwanger bent, herstellende bent van een ziekte of aandoening of gewoon toe bent aan meer energie, dan is het zo belangrijk kritisch te zijn wat betreft voeding. Irene en ik beschrijven dit heel mooi in ons boek Een gezonde eter voelt zich beter en leggen uit waarom witte gebleekte bloemproducten en suikerrijke producten zo funest voor ons immuunsysteem zijn. Ben je ook zo’n fan van die heerlijke luchtige crackers of rijstwafels, ga dan deze week nog aan de slag met dit super snelle & gezonde recept voor home made veggy crackers!

Voedzaam  Lekker  Kleurrijk  Bijzonder 

Ingrediënten:rijstmeel cracker

  • 100 gram rijstmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1 eetlepel rijstolie of kokosolie
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel Himalaya zout
  • 1 rode voorgekookte rode biet in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel kruiden naar eigen smaak zoals tijm, bieslook, peterselie, knoflookpoeder, koriander of kerriepoeder
  • spa rood

Doe de meelsoorten, baking soda, zout en kruiden bij elkaar in een keukenmachine.
Voeg daarna de olie en rode biet toe en laat de keukenmachine alles fijnmaken. Voeg dan spa rood toe tot een luchtig kneedbaar deeg ontstaat. Doe het deeg in een kom en kneed alles nog even met de hand door elkaar.
Leg het deeg op bakpapier en leg hier een vel bakpapier bovenop: rol nu met een glas of deegroller het deeg uit tot een dunne of iets dikkere plak (dikte naar eigen inzicht bepalen).
Kerf dan de grote cracker met een mes in stukken zodat de grote cracker na het bakken zich makkelijk in kleinere stukken laat breken (denk aan ruiten, vierkanten of pizzapuntjes).
Bak de cracker in 15 minuten bruin en krokant en laat deze buiten de oven afkoelen. Bewaar de crackers luchtdicht in een glazen voorraadpot.

De smaak is een combinatie van zoet (rode biet) en hartig (zout en kruiden) tegelijk. Deze crackers zijn niet alleen lekker voor bij een gezonde lunch, groentesmoothie of soep maar ook ’s avonds gecombineerd met wat rozijntjes, stukjes vijg of een handje noten. De cracker kun je ook eten bij een heerlijke home made hummus, hazelnotenpasta of vegetarische paté.
Kortom, geen gedoe met vieze handen of dingen die mislukken: deze crackers doen het altijd goed!