Veronique over voeding

Een gezonde middag

Sinds een paar weken heb ik een über heerlijk receptje samengesteld dat natuurlijk al 100 keren uitgevonden is:

De groentesmoothie!

Niets nieuws onder de horizon maar wel een absolute hit bij ons thuis.
Vraag me niet waarom maar ik ben verkocht: dacht altijd dat deze groentesmoothies vervelend koud waren en mij weinig warmte brengen. Niets is minder waar want de smoothies zijn niet alleen erg lekker maar geven ook energie én warmte!
Natuurlijk kun je deze ook verkoelend maken door gebruik te maken van verkoelende groentesoorten en munt bijvoorbeeld. Ikzelf ga meer voor de verwarmende factor en breng de smoothie graag op smaak met kaneelpoeder, peper, kurkumma enz.
En natuurlijk de heerlijke en gezonde super foods zoals henneppoeder, macapoeder of mesquitepoeder. Ohja en sinds zaterdag ook de bekende moerbeien.
Mijn ervaring met de groentesmoothie is dat deze goed smaakt, mij energie geeft en ik er heel blij van wordt. Met name na een nacht waarin we vaker op zijn voor de kids, dan is zo’n groentesmoothie voorafgaande aan mijn ontbijt echt een power boost.

Zoals eerder geschreven: mijn receptje is niets nieuws maar wel errug lekker en men neme:IMG_3635

  • 2 handjes verse boerenkool
  • 1/2 avocado (geschild of uit de schil gelepeld)
  • 1 banaan of appel
  • 150ml biologisch fruitsap of rijstmelk
  • snufje kaneelpoeder
  • snufje peper
  • snufje kurkumma
  • 1 maatschep henneppoeder of tarwegraspoeder (wat je in huis hebt)

Eventueel kun je de shake nog opleuken met gemalen kokos of kokosvezels, gebroken lijnzaad en zaadjes en pitjes. Vooralsnog is dit recept de moeite waard en kun je naar eigen smaak elk product vervangen.

Nadat ik afgelopen dagen erg druk geweest ben, heb ik een gouwe ouwe uit de kast gehaald en wel uit mijn 2e boek Voeding voor moeder en kind: Bonbons á la kokos op blazijde 213!
Sinds de geboorte van zoonlief in 2012 ben ik verknocht aan deze bonbons. Voedzaam, lekker en verwarmend, geen gedoe met suiker, meel, lactose of boter maar gewoon eenvoudig zelf bonbonnetjes maken met noten of zaden en pitjes (wanneer je geen noten verdraagt).
Met dit recept maak je ongeveer 20 balletjes of vierkante blokjes en kun je deze in een glazen pot met deksel of rvs trommeltje koel bewaren gedurende 2 weken. Verras je vriendin of moeder eens en maak deze bonbons of geef ze cadeau in een leuk weckpotje met een leuke strik.
Chocolade bonbons kunnen altijd nog…

Je hebt nodig:IMG_3625

  • 100 gram gedroogde vruchten gemengd bijv. dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 100 gram havervlokken: Provena (glutenvrij) of Quaker
  • Beetje water of spa rood
  • Snufje kaneelpoeder
  • 1 eetlepel carobepoeder
  • Zakje geraspte kokos

Doe eerst de noten in een schredder of keukenmachine zodat een korrelige massa ontstaat. Voeg daarna de gedroogde vruchten toe en laat de keukenmachine zijn werk doen. Schep daarna het noten-vruchtenmengsel in een diepe kom en voeg de havervlokken, kaneelpoeder, de carobe en wat spa rood toe. Kneed nu alles goed door elkaar en zorg dat de massa niet te nat en niet te droog is. Voeg naar eigen inzicht wat spa o f water toe wanneer het te droog is en wat havervlokken wanneer het mengsel te nat is. Rol nu ronde balletjes of vorm vierkante dobbelsteentjes van het mengsel en rol deze door de geraspte kokos. Druk de kokos een beetje in de balletjes of dobbelsteentjes en bewaar de bonbons luchtdicht op een koele plek.