Veronique over voeding

Gemberkompres voor je kind

‘Het heerst’! 
Tja dat klopt maar leuk is anders nu de ene deadline na de andere zich presenteert. Maar niet getreurd: Super Mama to the rescue.
Met Wala producten, zoutoplossing en warme kruikjes ga ik de strijd aan met griep, verkoudheid, diarree en overgeven. Ik laat niet me niet uit het veld slaan en zorg dat ík overend blijf 🙂

Iedereen die mij kent weet dat ik een echte fan ben van het boek Kinderspreekuur van W. Goebel &  M. Glöckler. Een must voor iedereen die kinderen heeft tussen 0 en 10 jaar. Het boek gaat dieper in op de betekenis van o.a. ziekte of allergie en geeft fijne adviezen die je thuis heel simpel kunt toepassen. Zo ook met mijn gember- en uikompressen.
Klazien uit Zalk zou blij zijn te lezen dat er gisteren extra veel animo voor de kompressen was en dat jullie hopelijk geïnspireerd zijn om het thuis ook te proberen. Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt met daarin fijne informatie over huismiddeltjes die echt helpen.
Ik weet dit uit eigen ervaring en mochten jullie ook nog leuke tips hebben, reageer dan eventjes onderaan deze pagina! Zo kunnen we elkaar helpen deze vervelende virussen zo snel mogelijk de kop in te drukken!

 

Gemberkompres: te veel om op te noemen zo effectief!
Gember heeft een sterk ontstekingsremmende functie en wordt in vele culturen dagelijks gegeten. Gember heeft daarnaast ook een positief effect op onze spijsvertering, werkt zuiverend en slijmoplossend en is een echte super food! Vooral bij kleine kinderen kun je fijne kompressen maken tegen hoest en griepverschijnselen omdat gember het lichaam aanspoort afvalstoffen af te voeren. Let wel: gebruik liever geen gemberkompres bij hoge koorts of hoofdpijn. Gember heeft namelijk een sterk verwarmend effect.

Hoe ga je te werk
Maak een gembermengsel door 2 eetlepels geraspte gember te weken in 2 eetlepels heet water. Neem een hydrofiel luier (opgevouwen tot een klein formaat) of katoenen zakdoek en leg deze in het midden van een grote hydrofiel doek. Rol de grote hydrofiel op met de kleine doek in het midden. Dompel nu beide doeken in de kom en voeg daarna 250 ml warm water toe.
Laat je kind op de buik of rug liggen en leg eerst de kleine zakdoek/ opgevouwen hydrofiel over de rug/ borstkas (let op dat de doek niet te warm is). Neem dan de andere doek en vouw deze tot een driehoek en bindt deze om de borstkas van je kind, over de eerste natte doek. Je kunt gebruik maken van veiligheidsspelden of maak een knoop voor het vastmaken van beide punten.
Bedek daarna beide natte doeken met een wollen doek of wollen truitje en anders een lekkere dikke handdoek. Oudere kinderen kunnen ook een dik vest aantrekken en comfortabel zitten. Kleinere kinderen kunnen beter blijven liggen dus geef je kindje iets te spelen.
Houdt het kompres zo’n 5 minuten op de plek en controleer of er geen reactie op gember ontstaat. In sommige gevallen reageert een kind op gember en is dit kompres  niet geschikt. Indien er geen reactie optreedt, kun je hetzelfde kompres nog zo’n 10 (kinderen van 1-4 jaar) tot 20 minuten laten zitten (kinderen van 5-10 jaar).


Uienkompres: oorontsteking en middenoorontstekingSAMSUNG
Onze jongste zoon was bijna 11 maanden toen hij een fikse middenoorontsteking opliep. Hoge koorts en vieze oorsmeer maakten van hem een zielig hoopje. Terwijl ik naar mijn werk moest, fikste manlief 2 uikompressen en na 5 minuten merkte hij direct verbetering: zoonlief was alerter, lachte weer en voelde minder warm aan. Ui heeft net als gember een ontstekingsremmende en ontsmettende functie. Ook werkt ui pijnstillend en verzacht vaak irritaties. Een ui op de slaapkamer doet wonderen bij een verstopte neus, hoest en longproblemen bij baby’s en oudere kinderen.

Hoe ga je te werk
Neem 1 flinke ui en hak deze fijn. Leg deze vervolgens in een herenzakdoek en rol deze op tot een rol van ongeveer 1,5 cm dikte. Het is even een gepiegel maar probeer de rol achter het oor van je kindje te leggen en bedek de rol daarna met watten of een wollen zoogkompres. Een mutsje helpt om de rol op de plek te houden. Laat de kompres nu 30 minuten zitten en herhaal alles ook bij het andere oor na 1-2 uur pauze.


Borstwikkel met etherische olie: bronchitis, psuedo-kroep, kinkhoest, longontsteking
Deze wikkel helpt echt en kost je bijna niks. Enige wat je in huis moet hebben zijn etherische olie zoals lavendel en kruipdenolie. Eucalyptusolie is ook een goed alternatief maar minder effectief.

Hoe ga je te werk
Neem een hydrofiel en leg deze op een stuk folie. Besprenkel de hydrofiel voorzichtig zodat deze goed verspreid is. Rol de doek op en rol deze daarna op in de aluminiumfolie. Verwarm de rol op de verwarming of kort in een warme oven (let op: niet warmer dan 100 graden!). Neem daarna de doek uit de folie en controleer of deze niet té warm is. Bedek met de doek de rug en een gedeelte van de borstkas van je kind en wikkel daarna een lekkere sjaal (liefst wol) over de hydrofiel zodat alles op z’n plek blijft. Ook functioneert de sjaal als isolatie en zorgt ervoor dat de geur niet te sterk is. Laat de wikkel nu zo’n 10 (kinderen van 1 tot 4 jaar) tot z0’n 30 minuten (kinderen van 5-10 jaar) zitten.
Merk je dat je kindje goed reageert op de wikkel, dan kun je de duur eventueel langzaam verlengen tot een half uur.


Dampen

Herinner jij het je ook nog? Jeetje wat heb ik vaak moeten dampen van moederlief: bij een snotneus, bij verkoudheid, bij hoesten en tja, soms gewoon omdat ik ‘ziek’ was.
Als proef op de som heb ik het ook afgelopen dagen weer getest en het werkt echt. Zorg dat je standaard Luuf voor baby’s in huis hebt en doe een theelepel hiervan in kokend water. Heb je deze niet op voorraad, geen probleem, laat de waterdampen het werk doen. Bedek jezelf en je kindje en adem samen de dampen in. Het vergt even wat oefening met een beweeglijke baby, peuter of kleuter maar samen een maffe ademhalingsoefening doen kan hierbij helpen. Probeer zeker 5 minuten vol te houden. Herhaal indien nodig na 2-3 uur.

Good luck to all ya Super Mommies out there!

Veronique