Veronique over voeding

Gezond feestdagen menu: Kerstbrood

Glutenvrij kerstbroodIMG_3532

Rond de feestdagen krijg ik altijd inspiratie voor het maken van heerlijke en feestelijke recepten. Natuurlijk wel aangepast en ietwat anders dan de originele recepten.
Het is namelijk niet altijd zo eenvoudig om recepten 1 op 1 aan te passen aan een gluten-, melk- en suikervrij dieet.
Gelukkig zijn er steeds meer recepten te vinden die glutenvrij zijn waardoor het aanpassen eenvoudiger gaat dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden.
Maar learning by trail dus oefenen is wel handig mocht je deze feestdagen een regulier recept willen omtoveren tot een gezond en smaakvol gerecht.
Zo kwam ik een heerlijk recept tegen van een glutenvrij kerstbrood. Voor het oorspronkelijke recept had ik helaas niet alles in huis en ben ik aan de slag gegaan met ingrediënten die ik wel in huis had.
Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat is echt heerlijk: zo heerlijk dat ik nog maar een klein stuk overhield voor het maken van de foto. De resterende stukken had ik namelijk vanochtend veilig in de vriezer gedaan voor Kerstochtend want dochterlief en ik zijn echte smulpapen!
Het is snel en eenvoudig te maken en zeker de moeite waard om de kids te laten proeven van dit heerlijke brood.

Ingrediënten amandelspijs:
125 gram amandelmeel of gemalen amandelen
150 gram gedroogde dadels en of gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
100ml appelsap of dixap

Doe de dadels en abrikozen in de keukenmachine zodat alles fijn wordt gemaakt.
Voeg dan het amandelmeel of de gemalen amandelen toe en laat de keukenmachine kort alles fijn maken. Voeg dan het appelsap toe tot een dikke massa ontstaat.
Schep het amandelspijs uit de keukenmachine en laat deze in een diepe kom op smaak komen. Maak ondertussen het brooddeeg klaar.

Ingrediënten deeg:
150 gram boekweitmeel
100 gram rijstmeel of quinoameel
70 gram rijstolie of reformmargarine (gesmolten)
125 gram rozijnen
200ml rijstmelk of sojamelk
3 eetlepels gemalen kokos
3 eetlepels gebroken lijnzaad
2 theelepels bakpoeder

Zeef de meelsoorten in een diepe kom en voeg het bakpoeder toe. Schep daarna de rozijnen, kokos en lijnzaad er doorheen.
Voeg dan de olie of gesmolten boter en rijstmelk toe en schep alles met een lepel goed door elkaar. Zorg dat alles goed gemengd wordt.
Vet een rechthoekige bakvorm in met wat olie en bedek deze met een laag brooddeeg. Vorm met de handen een lange rol van het amandelspijs en leg deze in het deeg in de bakvorm. Bedek daarna alles met de bovenste laag brooddeeg. Bak het kerstbrood af in een voorverwarmde oven op 175˚C in 35 minuten.

Smakelijk eten!

P.s. Mocht je meer inspiratie willen, koop dan het boek van collega en vriendin Irene Lelieveld: ‘Zo bakt Nederland’.
Dit boek staat vol gezonde oud-Hollandse recepten voor alle jaargetijden!