Veronique over voeding

Gezond kerstmenu

Zin in een gezond en lekker kerstmenu maar geen inspiratie?
Ik deel graag 3 van mijn favoriete gerechten met jullie die niet alleen gezond en lekker zijn maar ook nog eens snel klaar zijn.
Dus zet die kerstmuziek maar aan, knoop je partner of jezelf die ene sexy keukenschort voor en ga aan de slag met deze heerlijke recepten!

 

 

brocc


Broccoli-pompoensoep 

  • 1 eetlepel rijstolie
  • Een flinke broccoli: kleine roosjes los snijden, steeltjes schillen en ook meekoken!
  • 1 biologische pompoen (zaden verwijderen en pompoen goed afspoelen), in blokjes gesneden
  • 1 flinke zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1,25 liter water
  • 1 ui, geschild en klein gesneden
  • 3 tenen knoflook
  • snufje gemalen koriander
  • snufje gemalen karwij
  • snufje kurkumma
  • snufje gemalen zwarte peper (of voeg 4 zwarte peperbolletjes toe)
  • 2 bouillonblokjes (Zonnatura)

Verhit de olie op medium warmte in een sauspan. Voeg de kruiden, blokjes pompoen, zoete aardappel, broccoli, ui en knoflook toe en laat dit enkele minuten bakken. Blus het geheel af met het water en voeg daarna de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de soep ruim 30 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Verwijder de peperbolletjes (het vergt even wat zoekwerk) en pureer de groente daarna met een staafmixer of met behulp van een blender. Verdeel de soep over de borden/ kommen en versier deze daarna met wat alfalfa (kiemen), gedroogd zeewier of kruiden naar eigen smaak.

Tip: voor een Oosterse smaak voeg je wat extra sambal en kokosmelk toe voor je de soep pureert!

 

christmas

 

Bloemkoolpuree met vis en gebakken aardappeltjes

  • 1 grote bloemkool
  •  100 ml spelt- of rijstroom (Rice Dream)
  • 400 gram kabeljauwfilet MSC
  • Himalaya zout
  • Peper
  • Verse of gedroogde peterselie
  • 500 gram (biologische) krielaardappeltjes

Kook de bloemkool in 10 minuten gaar, en stamp tot een grove puree. Breng intussen de spelt- of rijstroom aan de kook en roer dit door de bloemkoolpuree, breng op smaak met zout, peper en een beetje peterselie. Houd de puree warm (bijvoorbeeld in een oven van 150 °C).
Bak in een pan de krielaardappeltjes gaar en goudbruin en houd ook deze warm in de oven naast de bloemkoolpuree.
Bestrooi tot slot de kabeljauw met een beetje zout en (versgemalen) peper naar smaak, bak deze kort aan in een koekenpan gedurende 7 minuten en keer halverwege. Neem de krielaardappeltjes en puree uit de oven en serveer alles bij elkaar.

Tip: geen grote pan voor de vis in te bakken; doe de rauwe kabeljauwfilet dan in een ingevette ovenschaal en verdeel hierover de op smaak gebrachte bloemkoolpuree. Bak daarna de vis gaar in 30 minuten op 180 g-200 graden. 

 avocado

Vegan Avocado choco Pudding

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 lekker rijpe banaan (met bruine vlekken)
  • 2-3 kopjes kokosmelk
  • 3 eetlepels rijststroop of honing
  • 1 eetlepel rauwe cacao of carobepoeder
  • 1 blender of keukenmachine

Pel de avocado’s, haal de pit eruit en snijd deze in middelgrote stukken.
Doe de avocadostukken in een blender of keukenmachine en voeg de kokosmelk, rijststroop en cacao bij. Blend voor ongeveer 30-60 seconden tot je een egaal mengsel hebt. Je kunt eventueel nog een snufje kaneelpoeder of suikervrije vanille essence toevoegen voor meer smaak. Zet de pudding een uurtje in de ijskast in te dikken.
Verdeel de pudding over 4 glaasjes en versier alles met wat cacao nibs, gemalen kokos, pure hagelslag, vers fruit naar eigen keuze, een beetje home made granola enz.