Veronique over voeding

Kerstmenu 2016

De daken zijn bedekt met een dun laagje vorst en een waterig zonnetje schijnt.
Woensdag 21 december is de kortste dag van het jaar: de zon komt op om 8.46u en verdwijnt alweer om 16.30u. Ook begint deze dag de astronomische winter waarbij de Zuidpool de hele dag door de zon verlicht is en de Noordpool een hele dag donker blijft.
Een magisch verschijnsel!

14771-sitting-on-the-moon
Nu iedereen zich weer opmaakt voor kerstmis, deel ik graag een laatste kerstmenu met jullie. Een menu dat wederom een aantal gerechten bevat die niet alleen maar voedzaam zijn maar bovenal verrassend, smaakvol en kid(s)proof!
Voor nu wens ik iedereen hele fijne, gezellige en bovenal vreedzame kerstdagen toe!

 

Hartverwarmende cavolo nero soep (Portugese boerenkoolsoep)

  • 3 eetlepels rijst- of kokosolieahi_434d50323239393139_1_lowres_jpg
  • 400 gram zoete aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, klein gesneden
  • 2 teentjes knoflook, klein gesneden
  • 300 gram cavolo nero, klein gesneden
  • 1½ liter water
  • 2 bouillonblokjes (bijv. Zonnatura)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Snufje gemalen zwarte peper

Fruit de ui en de teentjes knoflook in de olie zachtjes glazig. Schep de aardappelblokjes, bouillonblokjes en cavolo nero door de ui en schenk het water erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot hij een grove structuur heeft. Wil je meer pit: voeg dan stukjes rundercervelaat van Stegeman toe (deze cervelaat is gluten-, melk-, lactose- en gistextractvrij!).

 

Gezonde Shakshuka

  • 4 eetlepels rijstolieshakshuka
  • 1 kg wortel in blokjes
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 4 theelepel ras el hanout (zakje van Verstegen)
  • 600 gram zoete aardappelen, in blokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 15 gram verse koriander
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 100 ml water
  • 200 gram verse (baby)spinazie
  • 4 eieren
  • Optioneel: 15 zwarte olijven

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de wortel, ui en ras el hanout 5 minuten op laag vuur. Snijd de knoflook fijn en de koriander grof. Voeg de zoete aardappel en knoflook toe aan de wortel en bak nog 4 minuten. Roer regelmatig. Voeg de tomatenblokjes, de helft van de gesneden koriander, het water, peper en eventueel zout toe en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur stoven. Roer de spinazie en de olijven (optioneel) door de stoof. Maak een holte per persoon in de pan en breek in elke holte een ei. Doe de deksel op de pan en laat 10-12 min. op heel laag vuur stoven tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi met de rest van de koriander en serveer.

 

Raw chocolate drink

  • 1 liter rijstmelk/ speltmelk/ kokosmelk/ havermelk069a0000000ebgmiau069a0000001r5a6iak
  • 4-5 eetlepels rauwe cacao of carobepoeder
  • 7-8 dadels of 2-3 eetlepels honing
  • 1 theelepel gemalen kaneel

Doe alle ingrediënten in een blender en laat deze het werk doen.
Schenk de chocomel daarna in een pannetje en verwarm deze op een matig vuur. Laat de melk niet té warm worden; op deze wijze behoud de rauwe cacao haar voedzame eigenschappen!
Serveer bij deze lekkere drank een stukje pure chocolade.