Veronique over voeding

Kerstmenu 2018

Komend kerstfeest wil ik vooral genieten van rust en het samenzijn met ons gezin.
Koken vind ik leuk maar uren in de keuken staan voor het bereiden van een 8-gangen diner, is nu eenmaal niet aan mij besteed.

Gelukkig denkt manlief daar hetzelfde over waardoor we ook dit jaar weer kiezen voor een eenvoudig diner met producten die nu volop verkrijgbaar zijn. Extra leuk: deze gerechten zijn niet alleen vriendelijk voor de beurs maar ook voor de lijn en milieu. Ohja, ook de kinderen vinden spruitjes echt niet lekker maar eten des te graag zoete aardappel :-)!

Mocht je de stap naar een vleesloze kerst te ver vinden, kies dan voor diervriendelijk vlees. Bezoek een slager of bestel bij een boer die zicht heeft op het hele proces van de dieren tot aan het stuk vlees op jouw bord.
Of breng een bezoek aan De Buurderij Westelijke Mijnstreek of neem eens contact op met Gedeelde Weelde voor lokale producten en aanbieders van voedingsproducten.

Liever een stukje vis?
Koop dan vis met een MSC keurmerk. Dit zijn vissoorten die op een natuurlijke manier in de zee of zoet water hebben geleefd.

 

 

Helende knolselderijsoep (4 personen)

  • 1 flinke knolselderij of 2 van kleiner formaat
  • 1 peer
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon (tablet, glutenvrij)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • Snufje komijnpoeder
  • Snufje kurkumapoeder
  • Peper en zout
  • Handje gepelde walnoten

Verwijder (indien aanwezig) de groene stengels van de knolselderij, spoel deze goed af en bewaar deze.
Schil de knol daarna en snijdt de knol in klein blokken of repen van ongeveer 2-4 cm. Doe dit ook met de peer. Spoel alles nu goed af onder de kraan.
Snijdt daarna de ui en teentjes knoflook in grove stukken.
Verwarm in een soepketel een beetje olie (extra vierge olijfolie of kokosolie) en bak hierin de ui en knoflook aan en voeg vervolgens het laurierblad, de kruidnagels, snufje komijnpoeder, snufje kurkumapoeder en een peper toe. Schep alles goed door elkaar zodat de smaken vrijkomen.
Voeg dan de stukken knolselderij en appel toe en schep alles door elkaar.
Laat alles nu ongeveer 5 minuten aanbakken en breng op smaak met een snufje zout.
Blus de soep daarna af met 1 liter groentebouillon en laat de soep op een matig vuur 10-15 minuten gaarkoken.
Verwijder dan de 2 kruidnagels en het laurierblad.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender tot een romige soep.

Snijdt of hak de walnoten in kleine stukken.
Snijdt 1 stengel en bladgroen van de bleekselderij in kleine stukken.
Meng de walnoten met de bleekselderij door elkaar.
Versier iedere kom soep met 1-2 eetlepels van het notenmengsel en breng op smaak met een beetje gedroogde bieslook.

 

Paddenstoelen hachee (4 personen)

  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook (gepeld)
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 300 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels meel/ maïzena (oplossen in een beetje lauwwarm water)
  • 500 ml water (lauwwarm)
  • 1 tablet groentebouillon
  • 2 eetlepels azijn
  • Honing
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels

Borstel de paddenstoelen en champignons goed af en snijdt deze daarna in grove stukken.
Schil de uien en snijdt deze samen met de knoflook klein of hak deze in een keukenmachine.
Verwarm een beetje olie (extra vierge olijfolie of kokosolie) in een diepe ketel en bak hierin de ui en knoflook kort aan. Voeg daarna de laurierblaadjes en kruidnagels toe.
Schep alles goed door elkaar zodat de smaken vrij kunnen komen.
Voeg daarna de azijn en een scheut honing toe. Schep weer alles goed door elkaar.
Voeg daarna de paddenstoelen, champignons en opgeloste meel/ maïzena toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg daarna het water met het bouillonblokje toe en laat alles op een matig vuur aan de rustig garen. Doe een deksel op de ketel en laat de hachee nu in 15 minuten gaarkoken en op smaak komen.
Verwijder voor het serveren de laurierbladen en kruidnagels.

 

Spruitjes en zoete aardappel uit de oven (4 personen)

  • 4 kleine zoete aardappelen of 2 grote zoete aardappelen
  • 400 gram spruitjes
  • Grof zeezout of Himalaya zout
  • 1 eetlepel gedroogde tijm of 4 takjes verse tijm
  • Olie (rijstolie, kokosolie of extra vierge olijfolie)

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de spruitjes schoon en schild daarna de zoete aardappelen. Spoel de groenten daarna goed onder de kraan af. Snijdt de zoete aardappelen in blokjes van 2-3 cm.
Doe de groenten daarna in een diepe kom en voeg 4 eetlepels olie, (takjes) tijm zout en peper toe. Schep alles goed door elkaar.
Neem een grote ovenschaal of bakplaat en leg hier de zoete aardappel samen met de spruitjes in of op en bak de groenten gaar in ongeveer 25 minuten.

 

Zoete inval (4 personen)

  • 60 ml kefir, kokosmelk of havermelk
  • 2 rijpe avocado’s
  • 3-4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • Sap van een ½ citroen
  • 250 gram bevroren frambozen

Meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
Verdeel nu alles over 4 kommetjes of bakjes en bewaar deze in de ijskast.

Versier voor het serveren de kommetjes met:

  • Geraspte chocolade
  • Amandelschaafsel
  • Kokosrasp
  • Blaadjes munt
  • Verse frambozen
  • Kleine marshmellows

 

 

Gezonde groeten,

Veronique