Veronique over voeding

Koffie en mijn buik

Oh wat ko(a)n ik zo genieten van de geur van koffie!0cc66c4adeafb16c73969ae4574abeb3
In mijn jongere jaren was ik eigenlijk helemaal niet zo verknocht aan koffie en dronk ik groene thee en af en toe zwarte thee. Dit veranderde toen ik aan het werk ging bij een groot bedrijf waar iedereen de koffieautomaat aanbad: bij binnenkomst tussen 7u en 8u, tijdens de korte pauze rond 10u, na de lunch en rond de middagdip liepen heel wat collega’s te sjouwen met bekertjes koffie, cappuccino of espresso. Uiteraard had deze koffieautomaat tevens de functie als sociale ontmoetingsplek maar dit terzijde.

In al die jaren dat ik werkzaam ben als voedingsdeskundige heb ik heel wat artikelen voorbij zien komen over koffie: het ene jaar is koffie een ware super food en het andere jaar moeten we vooral oppassen met koffie en zeer matig nemen.
Kortom, in mijn werk hanteer ik dan ook een advies op maat want koffie is nu eenmaal niet voor iedereen gezond maar zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.
Nu behoort koffie tot mijn absolute ‘guilty pleasure’. Een waar genot om iedere middag rond 15.00u even een ‘me moment’ in te lassen vergezeld met een kop koffie. De geur spreekt mij aan en de smaak heb ik de loop der tijd meer weten te gaan waarderen. Want hoe je het ook went of keert, koffie heeft een bittere en aparte smaak.
Door mijn drukke en bovenal hectische bestaan ben ik koffie gaan zien als een soort cadeautje voor mezelf. Uiteindelijk is het niet de koffie die dit gevoel opwekt maar juist het moment van de dag waarop ik even alles uit de handen laat vallen om mijn kop te nemen.

Ook ik worstel met ‘kleine’ aandoeningen die zich vooral uiten in eczeem en een zeer gevoelige huid. Met name voeten, benen en mijn gezicht laten goed zien hoe ik in mijn vel zit.
Als deskundige weet ik natuurlijk heel veel maar is het ook voor mij soms wachten op het juiste moment om er iets aan te gaan doen!
Na een verhelderend gesprek met vriendin en collega in crime Tanne van de Kreeke wist ik het zeker: mijn koffiegebruik moet NU stoppen. Tel daar nog bij op dat ik na het lezen van een zeer bekend ‘poepboek’ tot de conclusie kwam dat mijn darmen gewoonweg niet koffie-proof zijn.

 

wp-content-uploads-2013-10-83127461e74cff13f5e2c573f7e8094d

 

Zo gezegd en zo gedaan: ik neem nu al 3 weken geen koffie meer met 1 zwak moment op een zomerse dag op de camping. Wel heb ik een substituut voor koffie namelijk Pacha koffie. Deze koffie is op basis van chicorei en is voor mij momenteel een prima alternatief.

Mijn bevindingen tot nu toe:

  • Ik ervaar geen afkickklachten hetgeen ervoor zorgt dat ik prima zonder koffie kan.
  • Ik proef beter en merk dat het avondeten mij veel beter smaakt.
  • Mijn buik voelt beter aan en ik merk dat mijn ontlasting vaster is (voor mij helemaal goed).
  • Ik heb meer energie; raar maar waar maar ik merk dat ik na een lange dag werken en kids entertainen energie over heb voor een fijne kettlebell workout of yogasessie. Iets wat ik het afgelopen half jaar minder makkelijk oppakte.
  • Ik voel me fitter en scherper van geest. Dit laatste klinkt misschien zwaar maar tijdens mijn koffieperiode kon ik af en toe het gevoel hebben alsof ik een band om mijn hoofd had waardoor ik me redelijk neerslachtig voelde.
  • Ik heb geen opgeblazen buik meer! Ook dit is iets wat ik altijd heb geweten: koffie prikkelt je darmen enorm. Hoewel ik het gebruik van koffie belangrijker vond, ben ik ook wel blij dat ik meer rust in mijn darmen heb en broeken minder strak zitten.

Ik ben overtuigd dat koffie heerlijk is maar echt met mate genomen moet worden. Koffie verzuurt je lichaam gigantisch, heeft een negatief effect op je lever en energielevel. Daarnaast heeft koffie een prikkelende werking waardoor mensen met gevoelige darmen er goed aan doen het gebruik echt enorm te matigen danwel te stoppen. Steeds meer onderzoeken bevestigen dat je gezondheid uit je darmen komt en dat stimuleert mij  enorm juiste (voedings)keuzes te maken.

Hier thuis hanteer ik (en ook manlief en kiddies) de 80/20 regel: dit betekent dat ik ervoor zorg dagelijks 80% gezonde én bovenal natuurlijke producten en slechts 20% minder gezonde en minder natuurlijke producten te nemen. Op sommige dagen is de regel 90/10 en soms 70/30 maar globaal genomen hoef ik geen moeite te doen om deze regel te hanteren aangezien onze boodschappen daar prima op ingekocht zijn.

Ben ik een muts?5d32c761b5eb624ce23e11852c7e6edc
Nee, I pratice what I preach en ik wil je graag motiveren kritisch naar je koffiegebruik te kijken wanneer je last hebt van hoofdpijn, migraine, spier- en gewrichtsproblemen, spijsverteringsproblemen, huidklachten enz.
Het is nooit te laat om met een kleine aanpassing een groots effect te bewerkstelligen!

Liefs, Veronique