Veronique over voeding

Lekker sporten

Voor de geboorte van onze kinderen sportte ik graag en heb veel lessen gevolgd: van aerobics, spinning, body pump, Pilates, power yoga tot hardlopen en veel  fietsen in plaats van de auto te nemen. Ik was fanatiek maar niet té fanatiek: ik maakte geen selfies en het plaatsen van actie foto’s op het internet was toentertijd ondenkbaar!
Na 2 mooie en bijzondere zwangerschappen was er nog maar weinig tijd over voor fanatiek en vaak sporten. In een druk bestaan is tijd relatief maar ook kostbaar.Tel daar mantelzorg bij op en je beseft goed dat je prioriteiten moet stellen.
Zo gezegd zo gedaan voelde ik na lange tijd weer de inspiratie om te bewegen!

fitnes
BAM!
Nu ben ik erg bewust ingesteld en had ik mijn uitdaging al gauw vastgesteld: mijn conditie en spieren verbeteren in een leuke groepsles.  Dus checkte ik wat er zoal aangeboden wordt. Al snel kwam ik terecht bij sportlocaties met abonnementen, aanbiedingen, prijsacties enz. Mooie foto’s van sportievelingen kwamen voorbij en voor je het in de gaten hebt, klik je op JA IK MELD ME NU AAN.
Na het wegklikken van deze über hippe en gestylde locaties kwam ik terecht bij PT’s (personal trainers) die zowel in groepsvorm als individueel met je aan de slag gaan.
Ook hier werd ik verrast door alle #’s met BAM, FUCK, ALLEEN TOEGEWIJDE VROUWEN, VROUWEN DIE WETEN WAT ZE WILLEN, KOM UIT JE COMFORTZONE enz.
Wat mij vooral verbaasde was het taalgebruik op social media: veel aanbieders maken gebruik van hippe taal en zinnen met veel #’s en foto’s met dezelfde teksten die de boodschap versterken.

Uitputting & bijnieruitputting
In mijn werk zie ik steeds weer vrouwen met uitputtingsverschijnselen: ze zijn letterlijk op.
Werk, privé en sociale verplichtingen maken dat hun lichaam niet optimaal functioneert en als het ware opgebrand raakt (bijnieruitputting). Vage en soms heftige lichamelijke klachten ontwikkelen zich in een rap tempo waarna ,in sommigen gevallen, depressiviteit toeslaat.
Ook deze dames bevestigen regelmatig gebruik te maken van de hippe sportabonnementen, PT’s en andere hippe leermeesters die werken met de BAM methode (laat ik het nu even zo noemen).
Opgeven is geen mogelijkheid, te laat verschijnen voor de work out is not done, ziek zijn bestaat niet en bovenal: je gaat door want ‘meet your bounderies”!
En dat is nu net NIET wat we willen…

Wat willen we dan wel?
Wanneer je iets wilt doen aan je gezondheid en fitheid, dan is zelfonderzoek heel belangrijk. Er zijn zo ontzettend veel soorten sport en bewegingsleren die allemaal 1 voor 1 je overtuigen van hun goede werking. Een eerste stap is vooral gesprekken aan te gaan met dames en heren van de lokale sportschool, PT’s en of instructeurs/ instructrices. Je hoofd kan wel een vette body workout nodig vinden maar je lichaam of intuïtie kan je iets heel anders vertellen. Kortom, kijk kritisch naar je eigen kunnen en wat je wilt bereiken. Waar een wil is, is een weg en waar een vraag is, is een antwoord.

Control


Zelfkennis

Na alle jaren van intensief sporten en zelf ervaren, wil ik je meegeven dat je vooral op je gevoel moet afgaan. Soms kan het goed zijn om uit je comfort zone te stappen maar niet onder luid gebrul van een PT of trainer die nog wat #’s er tegenaan gooit.
Een goede trainer of begeleider schat haarfijn in wat jij nodig hebt. Ook in groepslessen is het de kunst om als instructeur je in de groep in te leven en je les zo vorm te geven dat het voor iedereen effectief is. Dit vergt nogal wat van deze persoon maar hé hallo, het is zijn of haar werk. Neem een proefles en ben eerlijk over je doel(en), tijd en motivatie om te sporten.

FemFit
De eerste zaterdag van dit nieuwe jaar ben ik gestart met Bootcamp  bij Femfit in Einighausen. Een leuke groep waar mannen en vrouwen met dezelfde intentie komen: in de buitenlucht werken aan conditie, spiergroepen en je verstand even op ‘0’ zetten. De sfeer is ontzettend goed: er wordt gelachen en iedereen werkt samen ongeacht achtergrond, leeftijd of conditie.
De instructrice weet haar enthousiasme goed over te brengen op de groep en blijft te allen tijden professioneel en kundig. Geen BAM’s of TJAKA’s maar gewoon lekker werken en het weekend op een fijne manier inluiden.

bootcamp

 

Hiermee sluit ik mijn verhaal af en hoop ik dat jullie nu de bevestiging kregen die je zocht :

‘Blijf trouw aan je eigen lichaam en geest”.