Veronique over voeding

Mama’s specialiteit: perengelei

druiven

Druiven

Door mijn werk ontmoet ik veel ouders van kinderen met een voedingsintolerantie. Voor hen is het steeds weer een grote uitdaging te onderzoeken wat hun kind lekker vindt.
Ondanks dat er tegenwoordig veel allergeenvrije voeding te koop is, kan het zijn dat je deze toch niet gebruiken kan door de aanwezigheid van suiker, appel, gistextract of citrus.
Er zit dan niets anders op dan zelf aan de slag te gaan en onderzoeken wat lukt, smaakt en houdbaar is.

Deze uitdaging ging Maud aan en bedacht een overheerlijk recept voor haar oudste zoontje die geen appel en dus ook geen appelstroop mag. Maud liet het er niet bij zitten en sloeg aan het bakken, koken en bedenken van fijne recepten speciaal voor hun mannetje!

‘Als mama van 2 zoons ben ik iemand die al jaren heel bewust met
voeding omgaat; we eten zo veel als mogelijk biologisch en deels suikervrij.
Sinds bekend is dat mijn oudste zoon (een vrolijke dreumes van bijna 3 jaar) onder andere niet goed tegen citrusvruchten en appel kan ben ik nóg meer uitgedaagd om goed te kijken naar wat er in onze koelkast staat. Mijn zoon houdt van jam, echter vrijwel alle (biologische) jamsoorten bevatten citroenzuur en vrijwel altijd appel(sap). Daarom heb ik besloten zelf jam en vruchtengelei te maken.
De vruchten voor een groot deel van de jam haal ik uit onze tuin. Zo maak ik jaarlijks bramenjam en pruimenjam, druivengelei, zwarte bessengelei en sinds kort perengelei.’
Aldus Maud Sanders.


Recept perengelei
Ingrediënten:

  • Ongeveer 2,5 kilo peren (peren hoeven niet ver rijp te zijn – rechtstreeks van de markt zijn ze prima)
  • 2 pakjes Van Gilse Geleisuiker Special à 500 gr per stuk
  • Eventueel: citroensap, kaneelstokje of een stukje gember

Zo maak je de lekkerste gelei:

  • Snijd de peren in vieren en zet ze met een laagje van ongeveer 2 cm water in de pan op het vuur. Indien gewenst kun je een kaneelstokje of een stukje gember toevoegen. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Vervolgens zet je het vuur laag en laat je de peren zachtjes pruttelen. Roer af en toe even door zodat ook de bovenste peren zacht worden.
  • Na ongeveer een uurtje (prik even in de peren om te voelen of ze helemaal zacht zijn) haal je de peren van het vuur, haal je indien nodig het kaneelstokje of de gember eruit en prak je met een stamppotstamper de peren in de pan tot moes.
  • Hang een vergiet boven een grote kom en leg hier een kaasdoek of hydrofielluier in en schenk de moes hierin. Laat het geheel helemaal uitlekken (laat het gerust een paar uur staan). Je zult zien dat wanneer de peren afgekoeld zijn en je de doek met de moes erin uitwringt, je nog een heleboel sap uit de moes kunt halen, ook wanneer je het na het wringen weer een half uur laat uitlekken.
  • Zet nu de schone potten klaar (bijv: 5 stuks à 340 gram) en voeg eventueel een beetje citroensap aan de perensap toe.
  • Meng nu 2,2 liter sap met 2 pakken geleisuiker en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 1 minuut goed doorkoken en schenk de jam in de potten. Vul de potten tot aan de rand, sluit goed af en zet ze 10 minuten op hun kop. De gelei is nu in afgesloten pot een jaar houdbaar.

Heb je perensap over? Maak er dan ijsjes of ijsblokjes van of gebruik het als limonade met water.

Tip: ditzelfde recept gebruik ik ook om druivengelei te maken van de wijndruiven die in onze tuin groeien. Hiervoor spoel ik de druiven goed af en gebruik geen kaasdoek maar roer ik de gekookte druiven met een lepel door een fijn vergiet.