Veronique over voeding

PomPomPompoen cookies & Stadverlichting

Het mooie herfstweer nodigt je uit om lekker naar buiten te gaan: wandelen, fietsen, hond uitlaten of
gewoon lekker nog even IMG_3998lekker in de tuin werken. Of je nu zwanger bent of niet, het is heel belangrijk om dagelijks minimaal een uur buiten te zijn. Het liefst gecombineerd met een matig inspannende bezigheid zoals wandelen (op tempo), fietsen of wanneer je een ervaren sportvrouw bent: een stuk joggen.

Naast het bewegen in de buitenlucht en het aanmaken van vitamine D door het zonlicht, is het fijn om ook een aantal ontspanningsmomenten te nemen. Steeds meer steden bouwen speciale onthaasting- en speelparken waar je zowel de drukke als de meer rustige plekjes kunt opzoeken.

Ook vinden er Stadsverlichting bijeenkomsten plaats: Stadsverlichting is een initiatief om een cultuur van verlichting te stimuleren. Om dit mogelijk te maken, vragen we mensen om hun huiskamers open te stellen voor meditatie of om een huiskamer te bezoeken. Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.stadsverlichting.nu 
Een geweldig initiatief dat je zeker een keer moet beleven om er over te kunnen oordelen.

In ons gezin bouwen wij heel bewust rustmomenten in: even geen afspraken, geen verplichtingen, geen telefoon of internet en alleen maar aandacht voor elkaar. Dochterlief (bijna 5) is een hoog sensitief meisje dat écht overprikkeld raakt wanneer er veel activiteiten en verplichtingen zijn. Niet alleen voldoende nachtrust maar ook bewuste aandacht zijn voor haar uitermate belangrijk om in balans te komen. Tegenwoordig geeft ze het al zelf aan: ‘Mam, zeg nu niet hmmmm maar kijk mij aan als je antwoord geeft, ik wil dat je echt naar mij luistert’.

Naast wandelingen in het bos of nabij gelegen natuurgebied, besteden we tijd aan het doen van ouderwetse spelletjes, het maken van mandala’s, kleien en bakken. Vooral het helpen in de keuken is voor haar echt ontspanning. Helemaal nu Sinterklaas weer in het land is. Om nu niet iedere dag zelfgemaakte pepernootjes te hoeven eten, heb ik samen met haar overheerlijke pompoenkoekjes gebakken. Snel, makkelijk en zo lekker!

Recept voor ongeveer 20 kleine koekjes

  • 100 gram rijstmeelIMG_3619
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram kokospalmsuiker
  • 100 gram kokosolie
  • 1 flinke theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
  • 150 gram geraspte pompoen (rauw)
  • 1 theelepel koekkruiden of merg van 1 groot vanille stokje
  • Spa rood/ rijstmelk 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine zodat een glad deeg ontstaat.
Is het deeg te droog, voeg dan een scheutje spa rood of rijstmelk toe. Vorm dan kleine balletjes en druk deze plat met een duim. Bekleedt een bakplaat met bakpapier en bak de pompoenkoekjes gaar in 15-20 minuten. Let op:iedere oven is anders, controleer dus tussentijds de koekjes zodat deze niet te bruin worden.

Variatie:

–      Vervang 100 gram rijstmeel door 100 gram amandelmeel
–      Vervang 100 gram boekweitmeel door glutenvrij havermeel
–      Vervang kokospalmsuiker door 50 gram appel-perenstroop en 50 gram kokospalmsuiker of Oerzoet (appel-perenstroop geeft
ook een heerlijke smaak)
–      Vervang kokospalmsuiker door 100 gram Oerzoet

Lieve groeten, Veronique