Veronique over voeding

Sweet lavender cookies

KoekjesNu dochterlief en zoonlief eindelijk zomervakantie hebben, sla ik weer langzaam aan het bakken en koken. Nu met 2 über enthousiaste keukenhulpjes die maar wat graag helpen.
Ondertussen hebben we al heel wat lekkere recepten gemaakt van home made veganistische pudding tot sushi en koekjes.
Koekjes blijven favoriet en ik laat me leiden door de producten die ik op dat moment in huis heb. Soms plan ik een recept echt in en ga ik eerst braaf inkopen doen. Nu met deze 2 actieve hulpjes in huis lukt dit wat minder goed en sla ik aan het experimenteren.

Speciaal voor dit recept kun je gebruik maken van verse lavendel en lavendelolie. Als je essentiële olie gebruikt, is het verstandig een goed merk te gebruiken. In de winkel zijn goedkope varianten verkrijgbaar die naar mijn mening niet goed zijn. Het maakt hier niet uit of je deze goedkope olie gebruikt in een verdamper of in je bad doet; ga voor kwaliteit want je ademt de schadelijke stoffen in en via je huid komen deze ook in je bloed terecht.
Mede door mijn vriendin Margriet (die nu helemaal into essentiële oliën is) word ik weer uitgedaagd tot nieuwe ideeën. Ik nam mijn oude vertrouwde koekjes recept, paste het aan en voegde mijn favoriete olie toe: lavendelolie.

Voor 15-20 sweet lavender cookies heb je nodig:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel/ havermeel bijv. Provena
  • 1 eetlepel baking soda
  • 4 eetlepels chiazaad
  • 4 ontpitte dadels (kort laten weken)
  • 50 gram rijst- of kokosolie
  • 65 gram oersuiker/ palmsuiker
  • 75 gram verse kokos (mag ook gedroogde kokos zijn)
  • spa rood
  • 2 eetlepels verse lavendel (alleen de bloemtoppen)
  • 2 druppels lavendelolie*
  • keukenmachine

*meng de druppel essentiële olie eerst met de kokos- of rijstolie vóór je alles in de keukenmachine doet.

Doe de dadels, kokos, chiazaad, olie en suiker in de keukenmachine en laat deze alles fijn maken. Voeg daarna de resterende producten toe en laat de keukenmachine net zo lang aan staan tot een samenhangende deegbal ontstaat.
Blijft het deeg te droog, voeg dan beetje bij beetje spa rood toe.
Stort het deeg uit in een kom en vorm nu met vochtige handen kleine balletjes.
Bekleedt een bakplaat met bakpapier en leg hierop de balletjes en druk deze daarna plat. Versier de koekjes daarna met een beetje verse lavendel door deze op de bovenkant van de koekjes te leggen en aan te duwen. Bak de koekjes af gedurende 15 minuten op 175 graden in een voorverwarmde oven. De koekjes zijn zeker een week houdbaar en zijn super leuk om iemand cadeau te doen!

Let wel: lavendelolie heeft een sterk medicinale werking. Ben je nu zwanger, laat de olie achterwege en gebruik alleen de bloemetjes ter versiering van de koekjes.

 

Voor dit recept gebruikte ik Young Living Lavender oil.
Wil je meer weten over het gebruik van deze fijne essentiële oliën: Margriet
neem dan een contact op met Margriet Mudde van Happy Mama Oils.