Veronique over voeding

Vaste voeding voor je kindje

Nog even en je kindje mag starten met vaste voeding. Maar dan rijst de vraag waarmee start je en hoe zit het nu met al die potjes?

Als kersverse moeder (let wel dat ik met mijn 5- en 7-jarige me ook nog steeds kersvers voel omdat ik geen 2 dezelfde kinderen heb en er geen rewind button bestaat) vind je onwijs veel informatie op internet, in tijdschriften speciaal voor jonge ouders, boeken en ontvang je wellicht regelmatig goed bedoelde adviezen van die ene oudtante, oma of buurvrouw.
Zodra een kindje 4 maanden oud is, zul je regelmatig de vraag krijgen of je al gestart bent met het geven van een fruithapje. De deskundigen onder ons zullen er rekening mee houden je deze vraag niet te stellen wanneer je borstvoeding geeft. Zij weten namelijk heel goed dat een voedende moeder het liefst zo lang mogelijk borstvoeding blijft geven en dat vaste voeding pas vanaf de 6e maand gegeven hoeft te worden (ook hier geldt dat uitzondering de regel zijn).

Mijn visie is dan ook: iedere zwangere vrouw en (jonge) moeder is uniek: jij kent je eigen kindje het beste en maakt keuzes op basis van gevoel en je eigen kennis. Je neemt de tijd om je goed voor te bereiden en hebt desondanks van tijd tot tijd die gezonde twijfel.

 

broccoli
Voeding is hip en écht overal: supermarkten snappen dit en presenteren in hun bladen lekkere recepten voor jong en oud. Er wordt zelfs aandacht besteed aan de kleintjes!
Helemaal geweldig maar ook verwarrend. We hebben een actief Voedingscentrum dat oer Nederlandse adviezen presenteert en nauw samenwerkt met organisaties zoals de consultatiebureaus.
Ik krijg dan ook vaak vragen van expats: jonge moeders met een andere nationaliteit die in Nederland wonen en werken. Zij vinden het juist heel moeilijk en begrijpen onze Nederlandse voedingsadviezen voor baby’s niet goed.
Enerzijds hebben zij eigen gebruiken, ideeën en overtuigingen en anderzijds proberen zij te integreren en mee te gaan in de Nederlandse manier van (op)voeden.

Het maakt dus niet uit dat je als jonge moeder niet echt wijs wordt van het Voedingscentrum of die vriendelijke dame van het consultatiebureau. Belangrijk is vooral te blijven vertrouwen op je gevoel.
Een onderbuikgevoel of intuïtie is heel belangrijk en nooit fout. Ook wanneer je in de supermarkt staat en niet goed weet wat je mee moet nemen: vertrouw op je gevoel en kies dat product dat goed voelt.

 

zoete aardappel
Het voeden van je kindje is namelijk meer dan voeden alleen. De manier waarop een plant groeit, bloeit en uiteindelijk je de ketel terecht komt is van invloed op de voedzaamheid en smaak van de plant (denk aan biologisch versus niet-biologisch). Dit geldt ook voor de producten die jij met zorg en aandacht kiest voor je kindje: deze zullen na de bereiding een betere energie bevatten en hierdoor ook meer smaak zullen hebben.

Hocus pocus?
Nee hoor, gewoon realistisch zijn en je vooral niet laten bereiken én bezeiken (sorry voor mijn taalgebruik) door de grote fabrikanten. Zelf koken is geweldig maar kan ook voor meer stress, spanning en gedoe in je huishouden leiden. Kant-en-klare potjes en hapjes zijn dan zeker een optie maar moeten geen dagelijkse kost zijn.
Probeer balans te vinden tussen enerzijds zelfgemaakte hapjes (fruit of groenten) en anderzijds die hippe potjes. De eerste tijd dat je kindje start met vaste voeding is variatie echt niet nodig. Ook het aanbieden van een zelfde product gedurende 1-2 weken is geen must maar kan handig zijn wanneer voedingsintoleranties of -allergiën in jullie families voorkomen.

 

koken 049


1. Houd het lekker simpel!

Gekookte of gegrilde zoete aardappel, gekookte wortel, appel, banaan of peer zijn prima voor een eerste proefmoment.

2. (Bio)Logisch
Iedereen die zich een beetje in mijn werk verdiept heeft weet dat ik niet vaak genoeg kan herhalen dat pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen en andere rare onnatuurlijke stofjes op onze groenten en fruit extreem ongezond zijn. We noemen deze ook wel ‘hormoon verstorende chemicaliën’.
Wil je hier meer over weten, neem dan een kijken bij Een  veilig nest.

3. Schrokop versus kritische eter
Zoveel mama’s, zoveel kindjes dus ook genoeg verschillende situaties. Niet elk kind is toe aan vaste voeding met 4, 5 of 6 maanden. Maar zo zijn er ook die juist wel heel klaar zijn voor vaste voeding vanaf 4, 5 en 6 maanden!
Voel zelf wat je kindje nodig heeft maar mijdt pyjama papjes (suikerrijk) en rijstebloem: er zijn genoeg mogelijkheden voor kinderen die meer behoefte aan voeding hebben.

4. Invriezen, inmaken en benodigdheden
Zelf potjes maken is leuk en bijzonder. Trakteer jezelf op goed keukenmateriaal (stoompan of stoommandje, blender, staafmixer, BPA-vrije bewaardoosjes, inmaakpotjes, etiketten enz.) en plan een keukenmoment waarop je partner of jij aan de slag kunt!

Smakelijke groeten,

Veronique