Veronique over voeding

Voeding & bewustzijn

rode bietVoeding & bewustzijn

De voeding die je nu neemt zegt veel over je karakter en je levenservaringen. Je directe omgeving gedurende je kinder- en puberteit is namelijk in grote mate van invloed op het voedingspatroon dat je als volwassen persoon hebt.

Ondanks mijn kennis en kunde weet ik als geen ander wat een beperkt tijdschema, een druk huishouden, zorg voor (groot)ouders en eigen kinderen enz. met je doen; je bent constant druk en houdt relatief weinig tijd over voor het doen van (gezonde) inkopen, koken en bovenal het in stand houden van een voorraad groente, fruit en super foods in je koel- en voorraadkast.
Manlief schrok zich laatst een hoedje toen ik samen met hem boodschappen deed: in zijn hoofd hadden we in de kar genoeg fruit liggen voor 1 week. Ik haalde hem uit zijn bubbel door te melden dat deze bewuste voorraad voor ongeveer 3 á 4 dagen was. Hij keek mij vol ongeloof aan.

Dit geldt niet alleen voor hem maar voor meer mensen die er vanuit gaan dat 1-2 stuks fruit en 1-2 soorten groente per dag meer dan genoeg zijn. Je past hier feilloos je inkopen en je verbruik op aan.
Dit proces gaat heel onbewust en we maken er ons allemaal schuldig aan want hoe minder fruit of groente in huis, hoe langer die ene appel zal blijven liggen.

It’s all in the mind & body
Met zoetigheid, chips en snacks is het een ander verhaal: hebben we het ruim in huis, dan nemen we het er ook ruim van. Mijn eigen ervaring is echter dat wanneer er ruim groente en fruit aanwezig hier aanwezig zijn, ik eerder geneigd ben meer gezonde tussendoortjes te nemen en op zoek te gaan naar inspirerende recepten voor  über lading groenten.
Natuurlijk is het belangrijk de welbekende  ‘klik’ te hebben als het gaat om het verbeteren en fine tunen van je voedingspatroon. Maar de praktijk laat zien dat deze klik voor zowel lichaam als geest moet gelden. En juist dit maakt het voor iedereen wel redelijk complex.

Talk to me
Je lichaam kan je prima vertellen wat je nodig hebt. Echter wordt deze communicatie doorlopend gestoord door stress, spanning, drukke momenten, emoties, medicatie, anti-conceptie, ziekte e.d. waardoor onze geest seintjes van ons lichaam niet op de juiste manier oppikt.
Daarnaast laten onderzoeksresultaten zien dat wanneer je verkeerde producten neemt, je spijsvertering niet optimaal verloopt, er reststoffen in je darmen achterblijven die op hun beurt door gisting toxisch worden en uiteindelijk deze toxische stofjes via de darmwand in je bloed komen en dus via de bloedbaan ook in je hersenen terechtkomen. Vandaar dat ook vaak gezegd wordt dat de darmen je “2e hersenen” zijn.

goede soep

To diet or not tot diet
Om je niet verder te verwarren met deze informatie wil ik je vooral meegeven dat het navolgen van een dieet ‘tijdelijk’ altijd een prima optie is. Ik benadruk hierbij tijdelijk.
Oude klachten die in het begin vaak minder hevig worden kunnen na een periode weer opvlammen en de motivatie voor het dieet negatief beïnvloeden.
Om een blijvende aanpassing van je eetpatroon en levensstijl te houden adviseer ik iedereen te werken aan emotionele balans. Naast het aanpassen van je voeding is dit de meest heftige uitdaging want het betekent vooral afstand nemen van oud zeer, onverwerkte emoties opnieuw beleven en bovenal erkennen dat je ook maar gewoon een mens bent op zoek naar liefde en balans.
Dit betekent tevens dat er geen QUICK FIX bestaat voor het verbeteren van je gezondheid, conditie of welzijn. Geen enkel duur product, sapje of kuurtje kan dieper gelegen oorzaken wegnemen.

Workshop
Speciaal voor iedereen die op zoek is naar verdieping in zijn of haar voedingspatroon en vooral unieke voedingsbehoefte, organiseer ik samen met mijn vriendin en mentor Sabrina Dohmen een workshop op 20 september a.s. Deze avond staat geheel in het teken van gezonde voeding, de invloed van voeding op je lichaam en geest en hoe je je bewustzijn en spiritualiteit vergroten kunt. Je leert meer over de invloed van voeding op je lichaam én het (h)erkennen van signalen die je lichaam je geeft tijdens of na het eten van een voedingsproduct.

Meer informatie: kijk hier.

 

Lieve groet, Veronique