Veronique over voeding

Hartige wafels: gluten-, lactosevrij én lekker!

Na jaren gebruik te hebben gemaakt van een Tefal 3-in-1 bakding, merkte ik al gauw dat de wafelplaten niet meer geschikt zijn voor het bakken van glutenvrije wafels.
Was dat even balen toen ik een flinke kom wafelbeslag had gemaakt en bijna alle wafels aan de wafelijzers plakten, hierdoor bakte ik dus iedere halve wafelstukken in plaats van 2 mooi gevormde en goed doorbakken wafels.
Gelukkig was daar de lieve buuf (a.k.a. buurvrouw) die laatst een nieuw mooi wafelijzer had gekocht maar zelf nog niet gebruikt had. Ik mocht het spits afbijten en nagaan of het überhaupt wel mogelijk is met mijn eigen wafelrecepten, heerlijke en goed gevormde wafels te bakken.

Zo gezegd zo gedaan en dankbaar als ik ben: het werkt!
Het nieuwe en goede wafelijzer (Tefal) zonder 3 extra mogelijkheden voor het bakken van tosti’s of burgers, gaat als een trein! Zoete wafels bakken was geweldig en zelf manlief begon er plezier in te krijgen toen hij het even overnam van mij :-)!
Creatief als ik ben, ging ik meteen op zoek naar een recept voor hartige wafels. De meeste recepten bevatten kaas op basis van geiten- of koeienmelk. Deze recepten vielen dus al af.
Toen op zoek naar lactosevrije en glutenvrije recepten: veel van deze recepten waren op basis van amandelmeel en zonnebloem- en of pompoenpitten. Aangezien zoonlief ook graag met ons meedoet, vielen deze recepten ook af.

Na een kort onderzoek in onze ijskast vond ik het tijd om zelf een recept samen te stellen: hartige groentewafels.
De wafels zijn makkelijk en snel te bereiden als je gebruik kunt maken van een goed wafelijzer.
Meteen een voorraad maken is ideaal zodat je altijd iets over hebt voor een verlate lunch of een makkelijke avondmaaltijd. De wafels bevatten wel het allergeen kippenei.
Hierbij de ingrediënte die ik heb gebruikt:

 • 200 gram rijstmeelHartige wafels
 • 200 gram boekweitmeel
 • 1 kleine banaan geprakt
 • 2 eetlepels gedroogde tuinkruiden
 • 1/4e blokje groentebouillon verkruimeld
 • 3 eieren
 • 200 gram rijstolie
 • 200 gram rijstmelk
 • 1 eetlepel wijnsteenzuurbakpoeder
 • 4 handjes gesneden boerenkool (rauw)
 • 1/2 wortel gemalen: keukenmachine
 • klein restje spruitjes gemalen: keukenmachine

Zoals met ieder recept voeg je eerst de natte delen bij elkaar: de geprakte banaan, de eieren, olie en rijstmelk. Deze delen mix je met een handmixer tot een glad beslag.
Daarna voeg je lepel voor lepel de meelsoorten en het wijnsteenzuurbakpoeder toe en blijf je mixen tot een mooi glad beslag ontstaat. Als laatste voeg je de kruiden en het verkruimelde bouillonblokje toe.
Het beslag mag niet té droog en niet te vloeibaar zijn: voeg wat spa rood toe voor meer smeuïgheid en eventueel wat meel als het beslag té nat zou zijn.
Vet het wafelijzer in met rijstolie en laat de platen goed opwarmen. Schep dan een flinke lepel beslag op de ijzers en bak de wafels mooi bruin.
Laat de wafels daarna op een bord of rooster afkoelen en vries naar eigen behoefte wafels in porties in.
Deze wafels hebben een lekkere luchtige smaak en smaken heerlijk bij een rauwe wortelsalade of gewokte groenten.
Mochten de wafels wat droog zijn geworden, rooster deze dan kort in een broodrooster! Ideaal om ze weer krokant en lekker te krijgen.

Mocht ik je geïnspireerd hebben, varieer dan zelf met andere groentesoorten zoals spinazie, prei, pastinaak enz.

Smakelijk!

Gezonde groeten,
Veronique